Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ



Στη Νίκαια λειτουργούν δύο χώροι ιστορικού περιεχομένου, η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «Κωνσταντίνος Κατσαφάνας» ως  χώρος τέχνης και πολιτισμού. Πιο αναλυτικά και για ενημέρωσή σας :







ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

            Η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς είναι ο τόπος όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, εβδομήντα πέντε συνολικά άτομα, εβδομήντα δύο άντρες και τρεις γυναίκες, αγωνιστές και αγωνίστριες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στον Γερμανό κατακτητή. Το μνημείο ως σύμβολο της Αντίστασης, υπενθυμίζει τη φρίκη του πολέμου και αναδεικνύει την αξία της ελευθερίας, όπως μετουσιώθηκε στον επώδυνο όσο και σθεναρό αντιφασιστικό αγώνα των Ελλήνων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

            Ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι προς εκτέλεση αγωνιστές, το χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης. 


Υπεύθυνη της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς είναι η  κ. Ειρήνη  Ρηνιώτη στο 210 4922587, τις ώρες λειτουργίας του Μνημείου: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00–13:00. Το Μνημείο είναι επισκέψιμο και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 10:00–14:00. 



 ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Η ύπαρξη Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη αποτελεί ηθικό χρέος απέναντι στους αγωνιστές της Αντίστασης και τους εκτελεσμένους των Μπλόκων όλων των αιματοβαμμένων μαρτυρικών πόλεων την περίοδο της Κατοχής. Το μουσείο επιδιώκει να αποδώσει τη δέουσα τιμή στο μαζικό απελευθερωτικό αντιστασιακό κίνημα και να αναδείξει την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη ως αδιαπραγμάτευτες διαχρονικά αξίες.                     
              Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη σημαία του 34ου  Συντάγματος του ΕΛΑΣ,  φωτογραφίες αγωνιστών και ηγετικών μορφών της αντίστασης, δείγματα στρατιωτικής εξάρτυσης και οπλισμού των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατιωτικό υλικό, πολύγραφο, κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού, φωτογραφικό υλικό του ΕΛΑΝ, σπάνια χαρτογραφικά δεδομένα, δείγματα αντιστασιακού τύπου και εφημερίδες της εποχής, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, κείμενα που αποτυπώνουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής, το καταστατικό της ΕΠΟΝ, κ.ά..

 Υπεύθυνος του Μουσείου κ. Αλέξανδρος Στεφανίδης στο 210 4934838, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00–13:00. Το Μουσείο είναι ανοικτό και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 10:00–14:00. 



  
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ’

Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ΄ Κωνσταντίνος Κατσαφάνας΄ ιδρύθηκε το 2015. Η συλλογή ζωγραφικών και χαρακτικών έργων που διαθέτει συγκροτήθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης χάρη στην πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Κατσαφάνα, τότε δημάρχου της πόλης, να απευθυνθεί προς τους Έλληνες καλλιτέχνες ζητώντας τη συνεισφορά τους στην πολιτισμική ανάπτυξη της Νίκαιας. Ο αρχικός αυτός κορμός έργων εμπλουτίστηκε οργανικά από το σύνολο σύγχρονης τέχνης του Δήμου Ρέντη, έτσι ώστε η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης να καλύπτει σήμερα την περίοδο από το μεσοπόλεμο μέχρι τις μέρες μας, καταγράφοντας χαρακτηριστικές όψεις της ελληνικής τέχνης στο διάστημα σχεδόν ενός αιώνα. 

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση:  Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη
Τηλ.:  210 4913588

2 σχόλια: